Toiminnan laajetessa kaupungin toiselle laidalle, tuli ajankohtaiseksi harkita toisen miehistöauton hankintaa. Vuoden kokeilu nykyistä EK137:aa käyttäen alkoi syödä miehistön intoa siirrellä autoa paikasta toiseen. Autolla kun oli tarvetta palokunnan muuhunkin toimintaan.

Tammikuussa tehtiin päätös rakentaa itse EK1372, kunhan sopiva aihio löytyisi. Ankaran nettisurffailun ja soittelun päätteeksi päädyttiin tutustua lähemmin Tampereella silloin myynnissä olleeseen volkkariin. Tätä ennen oli tuttavien toimesta koeajattu yhtä autoa Lahdenkin seudulta, kiitokset yhteistyöstä Harjunalustan VPK:lle.

Tampereen auto vaikutti käyttöömme sopivalta ja niinpä päällikkömme körötteli sillä kohti TiriläCustomsin tuunauspajaa. Matkalla säikytellyt punainen merkkivalokin onneksi rauhoittui jäähdytysnesteen lisäyksellä.

Ennen

Ennen

 

 

 

 

 

 

Tee se itse paloauton rakenteluun varauduttiin jo etukäteen tilaamalla tarvittavia teippejä ja tarvikkeita. Näin saatiin rakentelu samantien käyntiin. Loput teippaukset mittailtiin ja tilattiin vasta auton saavuttua tallille. Kiitokset nettitarra.fi:n joustavalle ja nopealle toimitukselle!

Vilkkuasennusta

Vilkkuasennusta

 

 

 

 

 

 

VIlkkupaneeli ja hälytinlaitteet saatiin pelastuslaitoksen varastosta lahjoituksena. Niiden asentaminen ja kytkennät onnistuivat palokunnan sähkömiehiltä.

Sähkökytkentöjä

Sähkökytkentöjä

Auton akvaarioefektiä saatiin häivytettyä tummentamalla takatilan ikkunat. Allekirjoitteneella meni teippauksiin ja tummennuksiin parina iltana yhteensä reilun työpäivän verran aikaa.

Tunnusten teippausta

Tunnusten teippausta

 

 

 

 

 

 

Vilkkujen asennusta ja teippailua

Vilkkujen asennusta ja teippailua

 

 

 

 

 

 

 

 

Maton asennusta

Maton asennusta miehistötilaan

Alunperin tarkoitus oli ottaa taaimmainen penkkirivi pois, jolloin autosta tulisi 6 paikkainen. Hyvin mennyt Skinnarilan rekrytointikampanja johti kuitenkin penkin ruuvailuun melko paikkoin takaisin paikoilleen. Ehdittiinpä autoon suunnitella takatilaan kalustoa varten kalustolevykin, mutta sen toteutusta lykätään vielä tulevaisuuteen.

Hahmotelmaa takatilaan tulevasta kalustolevystä

Hahmotelmaa takatilaan tulevasta kalustolevystä

 

 

 

 

 

 

 

 

Yleensä nämä rakenteluprojektit on tyssännyt toteutusportaan pieneen kokoon. Suunnittelijoita ja taivaanrannanmaalareitahan joka porukasta löytyy, mutta kun jotain käydään oikeasti tekemään, ei ketään näy missään. Tällä kertaa nämä maalarit tarttuivat pensseleihinsä kiinni ja homma saatiin pyörimään myös käytännön tasolla. Tokihan tätäkin projektia oli ennakkoon suunniteltu lukemattomat tunnit, joten nyt päästiin suoraan toteutuksen kimppuun.

Jälkeen

Jälkeen

 

 

 

 

 

 

Niille jotka tämän kirjoituksen innoittamana suunnittelevat oman paloauton rakentelua, voin listata pääkohdat tarvittavista materiaaleista 😉

Tee se itse paloautoon tarvittiin seuraavat materiaalit:

 • Punainen auto
 • Vilkkupaneeli ja hälytyslaitteet
 • Kattotelineet vilkkupaneelille
 • Sopiva määrä valkoista teippiraitaa
 • Valkoiset yksikkötunnukset
 • Logotarrat
 • Tummennuskalvoa
 • Kumimattoa miehistötilaan
 • Sammutin ja autoteline
 • Kaksi StreamLight valaisinta telineineen
 • Asennustarvikkeita

Lisäksi on suoritettava:

 • Muutoskatsastus
 • Auton rekisteröinti pelastusajoneuvoksi

-Marko