Teksti julkaistu Pelastustiedossa 4/2014 (s.44-45), muokattu osin

Tänäkin vuonna toukokuun puoliväli ja Palokuntien Suomenmestaruuskilpailut tuntuvat tulevan eteen liian nopeasti. Vaikka kilpailujoukkue kokoontui ensimmäisen kerran jo helmikuussa, jäivät yhteiset harjoitukset silti tänä keväänä vähiin. Joukkue ehti kokoontua käytännön harjoituksiin vain kolme kertaa, minkä lisäksi kilpailun lähdemateriaalia opiskeltiin yhdessä muutaman kerran. Kilpailujoukkueen omien harjoitusten lisäksi tämän vuoden kilpailun teemaan liittyviä asioita harjoiteltiin aiempien vuosien tapaan myös palokunnan hälytysosaston viikkoharjoituksissa. Kilpailuharjoitusten määrä on viime vuosina vähentynyt jatkuvasti, sillä palokunnan hälytysmäärien kasvu ja joukkueen jäsenten muut kiireet vievät aikaa harjoittelulta. Harjoituksissa pyritään kuitenkin käymään kilpailun liittyviä asioita mahdollisimman monipuolisesti ja tehokkaasti läpi niin, että ainakin uudet asiat saataisiin omaksuttua.

Kilpailujoukkue harjoittelemassa nostovaljaiden tekemistä hevoselle

Kilpailujoukkue harjoittelemassa nostovaljaiden tekemistä hevoselle

Eniten kilpailujoukkueen yhteisten harjoitusten vähentyminen on vaikuttanut menestykseen tietokilpailussa. Kun materiaalia ei ehditä yhdessä opiskella, ei teorian osaaminenkaan ole yhtä hyvällä tasolla kuin silloin, kun aikaa opiskeluun oli paremmin. Toisaalta suurin osa joukkueesta on kilpaillut jo vuosia, joten aiemmin luetut asiat ovat ainakin jollakin tavalla muistissa. Kilpailujoukkueen harjoituksissa pyritään panostamaan yleisten, kilpailun teeman mukaisten asioiden läpikäyntiin yhdessä. Materiaalin lukeminen yhdessä ja kalustokilpailuun harjoitteleminen on selkeästi jäänyt koko ajan vähemmälle.

Konkelon laukaisu pyörittämällä

Konkelon laukaisu pyörittämällä

Tämän vuoden ensimmäinen pidempi harjoitus kilpailujoukkueella oli vappupäivänä, jolloin lähdettiin läheiselle Mielon tilalle harjoittelemaan kilpailun teeman mukaisia, maa- ja metsätalouden pelastustoimintaan liittyviä aiheita. Päivä aloitettiin harjoittelemalla moottorisahan käyttöä, puun kaatamista ja konkelon laukaisua. Erityisesti kiinnitettiin huomiota oikeaoppiseen, lähdemateriaalin mukaiseen suoritustekniikkaan. Kun jokainen oli päässyt harjoittelemaan omasta mielestään tarpeeksi, siirryttiin tutustumaan hevostraileriin ja hevosen pelastamiseen sieltä. Lopuksi harjoiteltiin toimintaa hevosten kanssa ja pelastusvaljaiden tekoa. Kaikki päivän aikana harjoitellut aiheet olivat sellaisia, joita ei harjoitella pelkästään kilpailua varten, vaan niistä on hyötyä palokunnan toiminnassa muutenkin. Harjoituspaikka tarjosi kilpailujoukkueelle hyvät ja todelliset olosuhteet aiheiden harjoitteluun.

rata

Tirilän VPK suorittamassa harjoitusrataa

Toinen pidempi harjoituspäivä pidettiin vappuviikon lauantaina. Päivä aloitettiin suunniteltua aiemmin, kun palokunta hälytettiin aamuyöllä kilpailun teemaan sopivasti liittyen turvepaloon. Aikaa hälytyksessä kului sen verran, että välittömästi takaisin asemalle pääsyn jälkeen oli aika aloittaa kilpailuharjoitukset. Harjoitusten alkuun käytiin läpi tämän vuoden kilpailukalusto, sovittiin miten se jaetaan joukkueen jäsenille ja mietittiin mitä kalustolla olisi mahdollista tehdä. Tämän jälkeen tehtiin kaksi kalustokilpailurataa ja käytiin läpi teemaan liittyviä, mahdollisia taitokilpailun tehtäviä joukkueen kesken. Pitkä päivä päätettiin piristäviin harjoituskokeisiin joita jokainen kilpailujoukkueen jäsen oli laatinut kilpailumateriaalin pohjalta.

LPR VPK2

Lappeenrannan VPK:n kilpailujoukkue suorittamassa harjoitusrataa

Viimeisen kerran joukkue harjoitteli viikkoa ennen kilpailua, jolloin kalustokilpailuun harjoiteltiin yhdessä Lappeenrannan VPK:n kanssa. Harjoitukset aloitettiin koko materiaaliin pohjautuvalla, joukkueen jäsenten laatimalla harjoitustietokilpailulla. Tämän jälkeen siirryttiin palokuntien harjoitusalueelle, jossa odotti ensin Lappeenrannan VPK:n järjestämä kalustokilpailurata, jonka jälkeen molemmat kilpailujoukkueet tekivät vielä Tirilän VPK:n jäsenten laatiman kalustokilpailuradan. Viime vuotisen joukkueen jäsenen laatima rata herätti molemmissa joukkueissa varmasti paljon ajatuksia siitä, mitä vielä pitää parantaa ennen kilpailua.

Tällä viimeisellä harjoituksella pyrittiin korvaamaan tänä vuonna järjestämättä jäänyt Kaakkois-Suomen mestaruuskilpailu. Yleensä viikkoa tai kahta ennen Suomenmestaruuskilpailua pidetty Kaakkois-Suomen palokuntien oma kilpailu käydään vuosittain SM-kilpailun säännöillä, materiaalilla ja kalustolla. Kilpailu on jo vuosia toiminut joukkueen viimeisenä harjoituksena ennen varsinaista Jehu-maljakilpailua ja sen kautta on saatu selville ne asiat, joita joukkueen pitää vielä harjoitella ja opiskella ennen Suomenmestaruuskilpailua. Kaakkois-Suomen mestaruuskilpailu on motivoinut joukkueen jäseniä myös ottamaan loppukirin tietokilpailuun lukemisessa, kun joukkueen sisäiset sijoitukset omassa kilpailussa eivät välttämättä ole olleet sellaisia kuin kaikki halusivat.

Joukkue valmiina kilpailuun?

Joukkue valmiina kilpailuun?

Kilpailupäivän aamuna joukkueen jäsenistä tuntuu todennäköisesti taas siltä, ettei valmistautuminen ole riittävällä tasolla. Käytettävissä olleeseen aikaan nähden asioita on kuitenkin harjoiteltu tehokkaasti ja joukkueen motivaatio on valmistautumisessa ollut hyvällä tasolla. Toivottavasti valmistautuminen palkitaan onnistuneella suorituksella kaikissa kilpailuosioissa niin, että joukkue voi olla omaan sijoitukseen ja tulokseen tyytyväinen. Pääasia on, että tänäkin vuonna Nivalassa olisi mukava, hyvin järjestetty ja toimiva kilpailu jossa päivän paras joukkue voittaa Suomen mestaruuden. Viikonlopun aikana on taas mukava nähdä muita palokuntatuttuja ympäri Suomea ja nähdä kenellä valmistautuminen kilpailuun on tänä vuonna onnistunut parhaiten.