Teksti julkaistu Pelastustiedossa 5/2014 (s. 81)

Nivalaan oli järjestetty jälleen kilpailijoiden kannalta onnistuneet ja monipuoliset kilpailut, jossa testattiin joukkueiden osaamista kilpailun teeman mukaisissa tehtävissä. Tirilän joukkueen kilpailuviikonloppu alkoi jo hyvissä ajoin perjantaina, kun joukkue saapui majapaikkaan Ylivieskaan. Tällä kertaa päätettiin ilta käyttää yhteishengen kohottamiseen, joka tehtiin frisbeegolfin, saunomisen ja yhteisen illanvieton merkeissä. Saunassa ehdittiin spekuloida muiden joukkueiden kanssa myös lauantain mahdollisia tuloksia ja oman valmistautumisen onnistumista.

Joukkue "pelaamassa" frisbeegolffia

Joukkue ”pelaamassa” frisbeegolffia

Itse kilpailupäivä alkoi avajaispuheiden jälkeen vaativalla tietokilpailulla, joka tiedettiin ennalta joukkueen heikoimmaksi osakilpailuksi. Siinä harjoituksissa läpikäydyt asiat osuivat kuitenkin melko hyvin kohdilleen ja tuloksena oli toinen sija joukkuetietokilpailussa. Tietokilpailun ja karanteenin jälkeen siirryttiin taitokilpailuun, jossa osaamista testattiin monipuolisesti lähdemateriaalin pohjalta. Positiivisena yllätyksenä joukkueelle tuli oikeiden ponien käyttö kilpailutehtävässä. Hyvää oli myös alun perin kattotyöskentelynä tulleen tehtävän muuttuminen ensisijaisesti pelastustehtäväksi, tälläkin saatiin joukkueita muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaansa radan suorittamiseksi. Taitokilpailun jälkeen joukkueessa oltiin varmoja siitä, ettei ainakaan kattotyöskentelyä tule enää toista kertaa kalustokilpailuradalla tehtäväksi.

Suoritus alkanut, selvitykset menossa

Suoritus alkanut, selvitykset menossa

Kalustokilpailua ennen olleessa välikaranteenissa suunnitelmat ja odotukset kuitenkin muuttuivat, kun esikäskyn mukaan joukkueen ensimmäisen parin piti valmistautua savusukellukseen ja toisen kattotyöskentelyyn. Parit ja tehtävät jaettiin tässä vaiheessa joukkueen sisällä uudelleen, mutta kovin paljoa sekään ei kokenutta joukkuetta loppujen lopuksi häirinnyt. Itse kalustorata oli kilpailun teeman mukainen ja vaikka rata oli vaativa, saivat joukkueet suoritettua sen hyväksytysti tuomareiden hyvän toiminnan ansiosta. Kun aiemmissa kilpailuissa on virheellinen suoritus vain keskeytetty, kertoivat tuomarit nyt heti mikä joukkueella on vialla. Esimerkiksi palavaan rakennukseen ei päästetty ilman paineilmalaitteita ja joukkueelle ilmoitettiin ”Seis – puutteellinen varustus.” Näin suoritus ei keskeytynyt turhaan pohtimiseen, vaan asia voitiin heti korjata. Tirilä onnistui suorituksessaan jakamaan tehtävät niin, että radasta selvittiin nopeimmalla ajalla. Mukavaa oli kalustokilpailun aikana huomata muiden joukkueiden kannustus, tuntui aivan kuin Tirilällä olisi ollut paikalla oma kannustusryhmä. Kiitos tästä kaikille paikalla olleille joukkueille.

 

Potilaan pelastus renkaan alta

Potilaan pelastus renkaan alta

Savunpoistoaukko katolle

Savunpoistoaukko katolle

Kokonaisuudessaan Tirilän tämän vuoden suoritus onnistui erittäin hyvin ja vähissä harjoituksissa harjoiteltiin selkeästi oikeita asioita. Tänä vuonna päästiin pitkästä aikaa harjoittelemaan myös yhdessä toisen joukkueen kanssa, kun Lappeenrannan VPK lähti pitkästä aikaa mukaan kilpailuun. Joukkueet harjoittelivat ennen kilpailua kerran yhdessä ja tätä tullaan varmasti jatkamaan tulevaisuudessakin. Itse kilpailussa Tirilän VPK:n joukkueen kokemus ja hyvä yhteishenki näkyivät erityisesti taito- ja kalustokilpailuradoilla, joissa tehtäviä jouduttiin muokkaamaan alun perin suunnitelluista. Ennen tulosten selviämistä oltiin omaan suoritukseen joka tapauksessa tyytyväisiä ja kokonaiskilpailun tuloksia jouduttiin jännittämään palkintojenjakoon asti. Arvailuja kilpailun tuloksista jatkettiin ennen palkintojenjakoa muiden joukkueiden kanssa saunoessa. Nykyisin käytössä oleva malli tulosten julkaisemiseen on erittäin hyvä ja näin jännitys sijoituksista säilyy loppuun asti. Joukkueen kilpailuviikonloppu päätettiin virallisille jatkoille joissa juhlittiin yhdessä Inkeroisten VPK:n ja kilpailun järjestäjien kanssa. Toivottavasti ensi vuonna nähdään yhtä hyvin järjestetyn kilpailupäivän merkeissä.

 

Jatkoilla

Jatkoilla

Video Tirilän VPK:n kalustokilpailusuorituksesta: http://youtu.be/KxiKHbDvjD0