Täällä kirjoittaa kaksi Tirilän VPK:n kesätyöntekijää Sara ja Sofia. Sara on ollut kuusi vuotta palokuntatoiminnassa, on nuoriso-osaston apukouluttaja ja hälytysosaston jäsen. Sofia on ensimmäisiä kertoja paloasemalla ja on tutustunut viikon aikana sen toimintaan. Teimme yhdessä töitä 11.7-15.7 ja tässä avaamme hieman työkokemuksiamme.

Maanantai 11.7
Työviikko alkoi nuorten palokuntaleirin jälkeisellä siivouksella. Pesimme ja viikkasimme leirillä olleet pressut, sekä kovan yrityksen jälkeen saimme puolijoukkueteltat omiin pusseihinsa. Samana päivänä ryhdyimme putsaamaan nuorten haalareita sekä naulakkoja. Kypäriä siistiessämme huomasimme kaiken lian olevan enimmäkseen sisäpuolella, mistä lie johtui.

20160715_100319

Tiistai 12.7
Tiistaina pääsimme säiliöauton perusteelliseen putsaukseen. Otimme kaluston autosta ulos, jonka jälkeen imuroimme kaapit. Vaikeimmat kolot puhalsimme puhtaaksi paineilman avulla. Kun kaikki irtoroska oli saatu pois, laskimme vettä kaappeihin, jotta loppukin lika saatiin pois. Koska vesi oli vaikea saada pois, annoimme sen vain kuivaa itsestään. Kunnes rankkasade yllätti ja tajusimme paloauton ikkunoiden olevan auki.

Lounastauon jälkeen aloitimme palkintokaapin siistimisen. Yksitellen kiillotimme lähes 300 palkintoa.

20160715_082703

Keskiviikko 13.7
Työpäivä alkoi aurinkoisissa merkeissä, kun pääsimme ulos pesemään sammutusautoa. Säiliöautoon verrattuna, tämä auto vei paljon enemmän aikaa kaluston määrästä johtuen.  Autosta löytyi jonkin verran tuntematonta kalustoa, jonka käyttötarkoituksia pohdimme pitkin päivää.

Auton pestyämme jatkoimme nuorten haalareiden pyykkäystä, mutta eihän sekään ensimmäisellä kerralla onnistunut. Olimme nimittäin unohtaneet vesihanan kiinni. Tämän tajuttuamme saimme hommat pyörimään. Haalarit olivat enää viikkausta vaille valmiit.

Snapchat-8178061471206161841

Torstai 14.7
Aamupäivän aloitimme haalareiden lajittelemisella koon sekä kunnon mukaan. Haalareiden järjestelyn jälkeen aloitimme varusvaraston siivoamisen. Se olikin pitkä projekti, jonka parissa pääsimme jopa vuoteen 1963. Varastosta löytyi ennenvanhaan leireillä ja koulutuksessa käytetyt kenttäasut, vanhoja pimeässä hohtavia kypäriä, sekä nahkaisia laatikoita, joissa oli satoja laminoituja kortteja täynnä palokunta-aiheista tietoa.

20160715_100555

Perjantai 15.7
Viimeisen yhteisen työpäivän aloitimme kirjoittamalla tätä blogia. Seuraavaksi suunnitelmissa on siivota kerhotiloja ja saunaa sekä mahdollisesti sivuasemamme miehistöauton.

Ajatuksia viikosta
Kaiken kaikkiaan viikko on ollut mukava ja töitä on riittänyt monipuolisesti joka päivälle. Tulin kesätöihin ennakkoluulottomana ja avoiminmielin, sillä en ole koskaan vastaavaa työtä tehnyt. Oli kivaa kuulla palokunnan toiminnasta ja oppia asioita joita en ole tullut edes ajatelleeksi. Paloauton siivoaminen taisi olla kiinnostavinta, sillä olen aina miettinyt mitä se pitää sisällään.
– Sofia

On ollut todella mukavaa tehdä töitä näin läheisessä työympäristössä, niinkuin aikaisemmin jo kerroimme olen ollut tirilän vpkn toiminnassa mukana noin. 6 vuotta joka myös vaikuttaa työ motivaatiooni suuresti, sillä minusta tuntuu että itsekkin hyödyn kun työt on hyvin tehty sillä työympäristö on itselle niin läheinen. On ollut mahtavaa huomata ihan uusia puolia tästäkin vpksta täällä työskennellessä, sellaisia asioita joihin ei pääsisi normaalisti käsisksi kuten kun löysimme vanhoja tavaroita oli hienoa saada nähdä pala vpk:n historiaa. Tiivistettynä tämä viikko on ollut todella antoisa sekä mukava kokemus.
– Sara