Täällä kirjoittaa Tirilän VPK:n kesätyöntekijä Sofia. Olen nyt kaksi viikkoa työskennellyt vapaapalokunnan tiloissa ja mieleeni jäi positiivinen kuva palokunnan toiminnasta. Ihmiset, joiden kanssa pääsin työskentelemään ja joita tapasin, antoivat iloisen ja vastaanottavan kuvan niin itsestään kuin palokunnasta. Tirilän VPK:n tilatkin olivat kotoisat ja paljon laajemmat kuin olin ajatellut. Rakennuksessa on esimerkiksi luokka- ja kerhohuone, jossa oli kylpyhuoneet ja sauna. Olin kai tullut ajatelleeksi löytäväni VPK:sta vain hallit paloautoineen. Nyt tuntuu loogiselta, että talossa on luokka- ja kerhohuone: jossain täytyy käydä läpi teoriaopintoja ja kerhohuoneessa voi loikoilla saunan jälkeen.

Eniten yllätyin VPK:n kaluston laajuudesta. Jokaiseen tehtävään on oma välineensä. Tavaroiden käytöstä myös ollaan varovaisia, esimerkiksi moottorisahaa ei saa käyttää ilman metsurivarusteita.

VPK:lla on myös muutamia osastoja; naisosasto, hälytysosasto, tukiosasto ja nuoriso-osasto. Näistä naisosasto hoitaa pitkillä keikoilla ruoan saannin, hälytysosasto on itse paikanpäällä toimimassa ja tukiosasto tukee muita osastoja. Nuoriso-osastossa taas 10–16-vuotiaat pääsevät harjoittelemaan palomiesten tavoin. Heille järjestetään myös leirejä ja kilpailuja. Mielestäni on hienoa, että nuoret pääsevät toimimaan lähes kuin palomiehet.